České korunovační klenoty na dosah

Výstava jedinečných replik národního pokladu.

České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně i nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Svou povahou patří mezi nejzajímavější a nejtajemnější korunovační klenoty světa. O českých korunovačních klenotech se říká, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život spatřit. Originál exponátů je ale vystavován pouze jednou za cca 5 let a návštěvníci musí často čekat i mnoho hodin, po kterých dostanou možnost exponát spatřit jen na malý okamžik.

Proto je tu pro vás jedinečná putovní výstava, která návštěvníkům umožní do detailu pozorovat a prohlédnout si jejich mistrovské repliky.

Autorem znamenitých replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro paže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. O výrobu kopie královského žezla se postarali manželé Blanka a Matúš Cepkovi z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. O výrobu kopie Svatováclavského meče se postaral mečíř Patrik Bárta.

Výstava bude zpřístupněna v západní věži hradu Kašperk. Dopolední termíny jsou vyhrazené pro žáky a studenty ZŠ a SŠ, odpolední termíny jsou přístupné široké veřejnosti a to vždy v 13:00, 13:30, 14:30, 15:30 a 16:00 hod.

Vstupné: základní 190 Kč, děti a studenti 100 Kč, důchodci 140 Kč, děti do 6 let 50 Kč

Vstupenky lze zakoupit online zde .

Fotografie jsou vypůjčené z putovnivysta­vy.cz