Jonáš a tingl - tangl

Uctivý remake

Na počátku rozhodnutí zkoušet hru Jonáš a tingl-tangl byly (v mém případě) zcela sobecké důvody. Elpíčka divadla Semafor z konce šedesátých let byla u nás doma značně odřená, hláška „já jsem Zabiják, já jsem tady za divadlo“ byla velmi oblíbená a s jejich písničkami jsem se probroukal raným mládím. A nyní jsem si stále častěji uvědomoval, že o tom vlastně moc nevím. Zároveň jsem myslel na to, že aktivní pamětníci – protagonisté jsou stále tady a je možné se s nimi sejít na „výzvědy“. A smělá myšlenka byla na světě. Tedy vyvěste fangle!

Hrají: Petr Lněnička, Zdeněk Dočekal, Adéla Zatloukalová, Veronika Němcová, Lucie Flemrová, Filip Tejmar. Režie: Jakub Špalek.

Na ukázku z představení se podívejte zde .

První minuty si původní interpretací ovlivněný divák musí nutně zvykat, aby celkem brzy mohl konstatovat, že to možná vůbec nebude špatný večírek. Petr Lněnička Jiřího Suchého nijak nenapodobuje, místo jeho jadrné pregnantnosti nabízí civilně úsporný, a přesto kabaretiérsky účinný šarm. (…) Klavírista Zdeněk Dočekal je v několika šlitrovských číslech muzikantsky bezchybný, pánové s jemným smyslem pro gradaci předvedou i slavnou sérii „nepovedených“ anekdot o slečně, která v parku (ne)hraje na klavír. Pavel Husa „tvrdí muziku“ na basu, muzikalitou se vyznačují i obě girls (Adéla Zatloukalová, Veronika Němcová). Špalkova režie servíruje jenom pár scénických situací (právě za pomoci zmíněných dam), nenápadné výjevy nabízejí decentní tingltanglovou rozvernost. (…) Při příjemné produkci, která v nejsilnějších momentech přerůstala v silný zážitek, jsem s radostí zjistil, že mladší část publika, které dílo Suchého a Šlitra tak dobře nezná, reagovala se smíchem nejen na „seriál“ o slečně v parku, ale i na vtipně invenční rýmy a pointy písňových textů. Jan Kebr, Divadelní noviny

Vstupné v předprodeji: 350,– Kč

Vstupné na místě: 420,– Kč