Podzimní Šumavské trojhradí

Středověká móda na hradě Kašperk.

Během zářijového prodlouženého víkendu se na Kašperku v rámci podzimních Dnů šumavského Trojhradí zaměřujeme na tematiku středověké módy, dobové odívání, získávání a technologie zpracování látek.

Během celého víkendu je připraven bohatý program:

Sobota 25. září: Venkovní výstava „Středověká móda“

Zahájení venkovní expozice, jež se zabývá vybranými kapitolami ze světa odívání a módy v období 14. a 15. století. Výstava na volně přístupném nádvoří je k vidění do konce října. Výstavní panely jsou umístěny pod osvětleným přístřeškem v dolní části nádvoří.

Neděle 26. září: Speciální tematické prohlídky historicky oživeným hradem

Exkluzivní komentované prohlídky Vás provedou obydleným Kašperkem oživeným středověkým životem. Provází Lucie a Ondřej Bendovi s družinou pana Buška ze Žampachu, kteří se tématu věnují dlouhodobě a profesionálně. Během prohlídky se seznámíte se získáváním a zpracováním látek, oděvními zvyklostmi středověkého dvora, proměňujícími se dobovými trendy v období 14. a 15. století, s nejrůznějšími prvky a doplňky středověkého odívání, jež si můžete na vlastní oči prohlédnout. Doporučujeme rezervaci předem na info@kasperk.cz. K rezervaci vždy uvádějte telefonní číslo. Začátek prohlídek od 10.30 hod., 12.00, 14.00 a 15.30 hod.

Cena vstupného na speciální prohlídku: základní vstupné 220 Kč, snížené vstupné 150 Kč, děti do 6 let 50 Kč.

Pondělí 27. září: Vojenské odívání: výstroj a výzbroj středověkých bojovníků

Skupina historického a scénického šermu, rytíři ze Žichovic opanují hradní nádvoří, aby příchozím předvedli ukázky nejen šermu, ale dobové výzbroje a výstroje středověkých vojáků.

V průběhu dne bude na nádvoří průběžně vystupovat hudební skupina Benedictus, jež se zabývá interpretací gotické a keltské hudby.

Úterý 28. září: Historické aktivity pro malé i velké

Historické aktivity na nádvoří pro malé i velké se skupinou Gabreta. Vyzkoušejte si střelbu z kuše nebo luku, ražbu mincí, výrobu pečetí, tvorbu listin ve scriptoriu, hod podkovou nebo souboj typu tjost.

Na hradním nádvoří pokračuje produkce hudební skupiny Benedictus.

Od soboty 25. 9. do úterý 28. 9. budou probíhat komentované prohlídky v kostele sv. Mikuláše.

V rámci Dnů šumavského Trojhradí bude pro veřejnost zpřístupněn i gotický kostel sv. Mikuláše a sousední hřbitovní kaple sv. Anny. Komentované prohlídky se zkušeným hradním průvodcem začínají denně od 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hod.