Dny Šumavského Trojhradí

Společná akce hradů Kašperk, Velhartice a Rabí s podtitulem "Proměny hradu v čase"

Šumavské trojhradí, to je vzájemná spolupráce tří hradů na úpatí Šumavy, které tvoří pomyslný trojúhelník kolem města Sušice. I v letošním roce zavlaje na Velharticích, Rabí a na Kašperku prapor trojhradí se třemi spojenými štíty.

Tématem letošních jarních Dnů Šumavského trojhradí jsou proměny hradu. Tyto tři majestátní gotické hrady, které nástupem novověku postupně ztratily svůj význam a upadaly v nevýznamnos­t,zažívaly v posledních desetiletích horečnou stavební činnost a rozvoj. Dočkaly se zásadních oprav a rekonstrukcí, aby byla zachována jejich vypovídající hodnota, a také, aby bylo možno tato, kdysi mocně opevněná sídla, zpřístupnit veřejnosti.

Program letošních Dnů Šumavského trojhradí na hradě Kašperk je tvořen speciálními prohlídkami „Proměny hradu v čase“, jimiž vás provede Martin Karlík, známý především jako moderátor Českého rohlasu.

Prohlídky začínají v 11:30, 13:30 a 15:00.

Délka prohlídky cca 80 min.

Doporučujeme rezervaci na info@kasperk.cz

Vstupné: základní 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 325 Kč, děti 2 – 6 let 30 Kč

Na nádvoří hradu také proběhne vernisáž venkovní expozice „Proměny hradu v čase“. Začátek ve 13 hod a hudebně ji doprovodí skupina Lucrezie.

Během celého víkendu oblehne hradní nádvoří skupina oživené historie „Družina urozeného pána Hynka Krušiny z Lichtenburka“ se svým dobovým ležením.

K ochutnání bude vůbec poprvé exkluzivní hradní pivo „Šplhavec“, výčepní desítka uvařená speciálně pro hrad Kašperk v místním Kašperskohorském pivovaru.

Na nádvoří bude probíhat pečení kváskového chleba a křupavých housek v hradní peci.

Projekt Šumavské trojhradí je finančně podporován z programu Podpora rozvoje venkovského a industriálního cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2020.