Spolek Kašpar v komorním sále purkrabství

Kašpaři se vrací!

Divadelní Spolek Kašpar se vrací do útulného, vytápěného komorního sálu v purkrabství hradu. Tentokrát nás v průběhu tří víkendů čeká celá Leenanská trilogie, hořké komedie od britského autora Martina McDonagha. Uvidíte hry Kráska z Leenane, Osiřelý západ a Lebka z Connemary. Jedinečná atmosféra, blízký kontakt mezi herci a diváky a černé komedie z irského venkova, to jsou májové podvečery na Kašperku!

VSTUPENKY NA DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ LZE KOUPIT ONLINE ZDE .

KRÁSKA Z LEENANE – MARTIN MCDONAGH

Není žmolek jako žmolek. Taky málokterý vztah mezi matkou a dcerou je stejný. Mag a Maureen Folanovy na sebe tak trochu zbyly. Neumí žít spolu, ale neumí žít ani bez sebe. A hranice mezi láskou a nenávistí je tak tenká… Četli jste někdy cizí dopisy? Máte rádi kokosky? A máte doma pohrabáč?

Kráska z Leenane je první divadelní komedií Martina McDonagha, slavila celosvětový úspěch a dodnes je považována za jeho nejlepší text.

Hrajeme v pátek 3. května a v sobotu 4. května, vždy od 19 hod.

Hrají: Iris Kristeková, Milena Steinmasslová, Štěpán Coufal, Daniel Pivoda Ondráček. Režie: Jakub Špalek.

Kráska z Leenane – úryvek z recenze

„Divák si kromě klasických rychlých výměn a nadávek (což je autorovo poznávací znamení) užije i krásnou psychologickou rovinu postav, která u ostatních dílů trilogie není tak silná, ani tak uvěřitelná. A klobouk dolů před Iris Kristekovou. To, jak dokáže nenuceně přeskakovat mezi otrávenou starou pannou, zamilovanou holčičkou a mstivým magorem, je nádherná učebnice herectví."

Šípal → i-divadlo.cz

Fotogalerie z roku 2023 (foto: Spolek Kašpar)

LEBKA Z CONNEMARY - MARTIN MCDONAGH

Irsko je krásný, ale žít tam je těžký. Déšť, lebky, kořalka, míchaná vajíčka a nejasné okolnosti jednoho dávného úmrtí. A k tomu navíc ten prazvláštní zvyk vyklízení hrobů po sedmi letech kvůli získání místa pro nové nebožtíky. No, někdo tu morbidní práci udělat musí a nikdy neví, co objeví nebo naopak neobjeví… A věděli jste, že fosforeskující fix se k doznání nehodí? To teda rozhodně ne!

Hrajeme v pátek 10. května a v sobotu 11. května, vždy od 19 hod.

Hrají: Tomáš Karger, Jelena Juklová, Kristián Stolařík, Jan Meduna. Režie: Jakub Špalek.

Lebka z Connemary – úryvek z recenze

„Stejně jako u ostatních McDonaghových her, tak i v Lebce z Connemary, skrývají postavy pod drsnou slupkou, obhroublým chováním a vulgární mluvou kromě tajemství také své sny, touhy a elementární lidskost. Čekání na okamžiky, kdy je divák má možnost rozpoznat, mě nepřestává dráždit a bavit zároveň. V inscenaci Divadelního spolku Kašpar zážitek zintenzivňují empatické herecké výkony a komorní prostor klubovny, který napomáhá dotvořit černočernou atmosféru této hrobařské komedie."

Helena Grégrová→ i-divadlo.cz

Fotogalerie z roku 2023 (foto: Spolek Kašpar)

OSIŘELÝ ZÁPAD - MARTIN MCDONAGH

Svérázná komedie.

Dva bratři, jeden sporák, sbírka porcelánových figurek, oblíbené chipsy a uříznuté psí uši… k tomu všemu ještě opilý farář a jedna hezká hubatá holka prodávající kořalku…

Vítejte v Irsku v městečku Leenane!!!

Hrajeme v pátek 17. května a v sobotu 18. května, vždy od 19 hod.

Hrají: Tereza Rumlová, Lukáš Jůza, Petr Lněnička, Matouš Ruml. Režie: Jakub Špalek.

OSIŘELÝ ZÁPAD – z recenzí

Nejsilněji vyznívá scéna u jezera, která zcela promění dosavadní charakter Osiřelého západu z konverzačky na mysteriózní traktát. Statičnost se v tomto obraze stává předností – vzniká jakási měsíční sonáta. Ačkoli lze z chování otce Welsche Lukáše Jůzy jednoznačně odtušit, že se chystá zemřít, je ve svém rozpoložení pozoruhodně srovnaný s osudem. Scéna s Girleen (Tereza Rumlová) tvoří obsahově opojnou esenci McDonaghovu textu, čímž Špalek paradoxně strhává veškerou pozornost k otci Welschovi. Konflikt bratrů v jeho inscenaci vyznívá jako dlouhá předehra k něčemu zásadnějšímu, což vyvrcholí Jůzovým monologem.

Martin Macháček→ Divadelní noviny

Petr Lněnička a Matouš Ruml, jedni z nejlepších divadelních herců své generace, dvojici bratrů vykreslují s maximálně přirozenou uvolněností. Lněnička v roli staršího bratra prezentuje jakousi na první pohled zpomalenou zaťatost, která však dokáže vybublat do hodně nesmlouvavé brutality, Ruml ztělesňuje Valena v polohách poťouchlého vzteklouna a občas i bizarního fanatika (připomínaná náklonnost k soškám světců).

Jan Kerbr

Fotogalerie z roku 2023 (foto: Spolek Kašpar)